ALFRED SCHWARZ

GAD BLAESS AMAERIKE

    Un amic scrie: "Sīnteti o vulpe batrīna, care raspundeti doar la cele scrise, si nimic despre DVS.! Ce fac de exemplu animalele?"

    Nu stiam ca te intereseaza. Iaca:
    Acum cīteva luni ne-a adoptat o pisica noua. Ne-am trezit īntr-o noapte cu ea īn pat, la cap īntre noi. E foarte īnfigareata, ma urmareste prin gradina, se tolaneste printre plante ca la fotograf, manīnca ca dupa tifos si terorizeaza pe cīine si pe pisica veche. Pisica veche (care arata ca o pisica salbatica - gri īnchis tigrat -de fapt un desen de dungi diferit de cel tigrat, pe care l-am īntīlnit numai aici, smocuri de par īn vīrful urechilor) miroase frumos, aia noua miroase ca un palton de femeie saraca.
    Pisica veche a īnceput sa se īnteleaga cu pisica noua, ca le dau de mīncare simultan ca sa asocieze “īmpreuna” cu “mīncare”.
    Cīinele e neschimbat. Cumsecade, iubitor, frumusel si bun pazitor. Da puteee... Curios, capul īi miroase frumos cam ca mirosul de tei, da botul, a mormīnt deschis la doua luni... Unul mi-a zis odata ca atunci cīnd iei cīine mare trebuie sa alegi īntre par si bale. Īn fiecare saptamīna strīngem cam pret de un puisor de perna. Lup... Pisica noua īnsa īl tine la respect si īl plezneste. Si pe noi ne boxeaza cu labute de catifea cīnd trecem pe līnga ea.
    O cotofana (blue jay) a intrat īn relatii cu pisicile pe care le cearta cum stie mai bine. Le urmareste pe acoperis si pe gard cīrīind asurzitor. Cīnd pisicile se refugiaza īn bucatarie vine pe coltul cel mai de aproape al acoperisului garajului si le īnjura.
Ne cīrīie in gura mare si pe noi cīnd iesim īn gradina sau cīnd mīncam frustiucul īn curte. Pasari multe, ca s-au īnadit la insectele si lighioanele mai mici din iarba. Pasarile musca (colibri) au o adapatoare speciala cu apa cu zahar rosie pentru ca īn regimul lor de zbor trebuie sa haleasca imens. Pasarile celelalte o troaca cu seminte la care se aduna cīte zece. Pisica noua le pandeste si cam la doua saptamīni īn medie haleste una. Īntīi venea īn casa cu ele sa le manīnce, acuma o face la locul faptei.
Aveam si un sarpe bej, gros cīt destu’ si lung de vreo juma’ de metru, da statea ascuns si nu s-a dat vazut decīt de doua ori. L-or fi mancat pisicile. A! uitasem de popīndai, care anul trecut mi-au distrus recolta de cartofi de samīnta din Romānia. Anu’ asta-s mai blīnzi.
    Melcii si chirchiracii au īnceput o perioada de fericire: au pornit sa se coaca rosiile din semintele aduse de la Cluj (vreo 30 de tufe) si ne aflam īn īntrecere cine gaseste primul rosia cea mai coapta, noi sau checheritele. Rosiile au parfumul din Romānia, mai gustoase ca cele de aici, dar vreo trei plante-s bolnave. Probabil ca-s atacate de ceva ce nu exista la Cluj... Avem si capsuni, da-s acre. Circhiracilor le plac si-asa.
Se coc cu furie caisele din cei trei caisi, iar cei doi piersici (piersici albe si parfumate ca acasa) se apropie din urma. Interesant, anul trecut nu s-au facut fructe, spre deosebire de acum doi ani si anul asta. Lamīiului īi merge minunat, tot timpul face flori (ce parfum!) si fructe multeee… A trebuit sa sprijinesc cracile. Prunul, mandarinul si cele trei mandarino-portocale cresc mai īncet, dar cresc! Mai era si un eucalipt care crestea īn prostie si avem si un palmier īnalt. Īn fata garajului trei chiparosi. Am mai plantat anul asta si doi smochini, doi lamīi si un loquat (pom fructifer chinezesc) Si fiindca veni vorba de parfum, cīnd vine seara si o pornesc lamīita si regina noptii... Lamīita creste imens īn climatul asta, a facut o tufa uriasa si a mai acoperit si vreo cinspe metri de gard ca trebuie s-o plivesc fiindca napadeste caisii si darīma gardul. Alti sapte metri de gard sīnt cuceriti de passion fruit (asa numit pentru ca face o floare cu pistilul ca o cruce). Si sa nu uitam patrunjelul, leusteanul (levisticum officinalis) prieten vechi cu care ne-am īntīlnit si īn gradina de plante aromate vechi romane a muzeului Getty, si busuiocul de salata care ma mira cum de romānii nu-l aveau, ca e bun care nu se mai afla (am īnvatat de la italieni cum sa facem pesto, o crema din frunze de busuioc, nuci, brīnza pecorino, zeama de lamīie si ulei de masline).
    De flori nu prea scriu, ca alea-s resortul Letitiei. Tocmai a plantat vreo 8 trandafiri. Una peste alta, niciodata īn viata nu am locuit īn asa loc placut, ca sa nu mai vorbesc de Pacificul la 10 minute si muntii cu zapada la o ora. Cum zicea raposata fosta soacra-mea “Gad blaess Amaerike!”.

 

Bucurestiul sub sarutul bombelor

   “Neapole sub sarutul focului” cu Tino Rossi se dadea la cinema īn vara aceea. Noi golanii īi spuneam “Neapole sub sarutul curvelor”. Tito Schipa cīntīnd “Torna piccina mia, torn’al tuo papa, un’ bel’ canzon d’amore, ti canteraaa” īn filmul Vivere si eu sezīnd īnfiorat līnga verisoara Trisa (e mai mare cu vreo doi ani, frumoasa, blonda) la cinema Capitol. Tocmai am mīncat de prīnz. Mita spalatoreasa (care locuieste īn Ostrov īn lacul Fundeni) bīrfeste cu mama si calca rufele pe masa din camera mare dupa ce le fiersese, le frecase si le clatise īn cazanul īncalzit cu lemne din spalatorie. Īsi mai usuca si ea picerele saraca ca īn spalatorie e permanent baltoaca. Deochi! Mama stinge carbuni īn paharul cu apa, īmpunge apa cu cutitul de cīteva ori si-mi da sa beau
    ALAARMAAA!!!
    Uruitul surd al covorului de bombe care se auzea pīna la noi la Hala Traian tocmai din Grivita. Latratul tunurilor antiaeriene. Mitraliere. Astea aveau si un fel de melodie: Ta taa-ta ta-ta-ta. Rafale de sase focuri. Si p-orma tin-te bombardamente toata primavara si vara.Aveam geamantane pregatite cu rufarie si haine pe care le luam cu noi īn adapost (o biata pivnita cu un planseu de beton de trei degete) pentru cazul cīnd se darīma casa.. Unchiul Nahmen sprijinise planseul īn mijloc cu un drug zdravan īnca īn 1941 pe vremea bombardamentelor sovietice (expozitia avioanelor sovietice doborīte de la Bratianu…) Īn adapost madam Musat īi tragea la cruci pīn-la buric: “Du-i Doamne la Ploiesti... tine Doamne mīna dreapta peste noi, tine Doamne mīna dreapta peste noi, tine Doamne mīna dreapta peste noi, tine Doamne mīna dreapta peste noi…” Doamne a si tinut-o, ca ultima bomba dintr-un sir de patru īnceput īn fata cofetariei de la Hala Traian - unde mama īmi lua prajitura de ciocolata īnsiropata si cu un toporas de ciocolata īnfipt īn ea a cazut la vreo 60 de metri. Da ne-am speriaat! Vījīitul vibrat crescendo al bombelor ce cad spre tine nu lasa rece nici pe un pusti teribilist de 14 ani. Prima si ultima data cīnd mi s-a facut parul maciuca. Apoi a īnceput sa ploua cu pietre de rigola de 25 de kilograme si cu alte bunatati mai mici. Dimineata noi pustii ne-am repezit sa vedem craterele. Minune nemaivazuta! Īn craterul al mai mare adīnc de fo 3 metri nimerise nasulia un cablu telefonic cu sute de fire de toate culorile. Am mai strīns noi schije de bomba, ca pīna atunci aveam numai schije si focoase de antiaeriana care plouau īn timpul bombardamentului. Ne-am dus si pe linia lui 17 sa vedem unde cazuse o bomba cu efect de suflu. Ditamai blocu de 4 etaje, numai scheletul ramasese, ca peretii si ce mai era īnauntru fusesera suflati. Noi pustii trebuiam sa mergem īn adapost si īl invidiam pe Sasa care sedea pe acoperis si privea spectacolul. Sasa era un rus de 18 ani din Odessa, care fusese voluntar īn Kriegsmarine si se carase la Bucuresti sa nu-l prinza sovieticii (revista “Veselia”: gavarit moscva, cetīrnatit adin mietr lunginschi undavanie... tavarasu ciurcila...). Cīnta la chitara si din gura. Rus, de… De la el mi se trage dragostea de muzica populara veche ruseasca - ciupcic, ciupcic, ciupcic ucereavai ... Īn admiratie la povestile lui cu fetele din Odessa.
    Focoase de bombe am strīns abia dupa 23 August de la bombele neexplodate facute stiva īn padurea Baneasa, pazite de un racan plictisit. Un pachet de Marasesti Spaima Nemtilor si ma lasa sa demontez si sa umplu un ghiozdan plin de focoase de alama pe care le vindeam la Hala de Vechituri din Vacaresti. Pīna s-a prins tata! El nu stia ca focoasele se dezamorseaza īnsurubīnd strīns la loc elicea focosului, dar explicatia tehnica nu mi-a ajutat... Noaptea era mai misto ca ziua, ca erau parasute luminoase, trasoare, iar īntr-o noapte am vazut zburīnd la rasul acoperisurilor (asa parea cel putin) un Lockheed Lightning P-38 cu doua cozi. Tata trebuia sa se prezinte imediat (īn timpul bombardamentului) la Apararea Pasiva (Apararea Parsiva). Īntr-o zi īl prinsese īn oras. Cīnd n-a aparut acasa m-am dus cu inima cīt un purice la Centrul de Aparare Pasiva de pe Ferdinand. Nu l-am gasit nici acolo, dar a aparut īntr-un tīrziu. Si asa m-am mai bucurat de el īnca doi ani, pīna l-a rapus exantematicul luat din trenul cu care mersese sa vada un motor de moara. Si azi īl mai visez…
    Sasa, Dan Musat, Vlad si alti gorobeti mergeau foarte des la strand la Floreasca si eu faceam icter ca nu era voie evrei. Asa ca am īnvatat sa īnot abea 2 ani mai tīrziu īn Herastrau, cand Rica s-a carat cu barca de līnga mine. Tu-i mama lui. Dar asta e alta poveste. Īn Herastrau la pod l-am vazut pe dom’ Kitaigorodschi vecinul din fata (fiul unui marinar de pe Potemkin refugiat la Bucuresti) pescuind un somn lung cīt bratul (de la deste la umar).
    Bucurestencele mergeau ca la urs sa-i vada pe pilotii americani prizonieri pīn gardu unei cazarmi din Soseaua Pandurilor. Frumosi baieti... zicea prima mea oftata -dupa Lidia (īi dadeam pe gratis meditatii la matemoftica numai pentru ametitoarea placere de a fi īn prezenta ei) mergea des p-acolo (eu muream de gelozie) si s-a si maritat la 15 ani cu unu din ei.
    Americanii au debarcat! Profit de ocazie si ma reped s-o pup pe Zizi - mai mare cu vreo 3 ani - care se strīmba ca o pupa un pusti. Biblioteca comunitatii din Domnitei unde Marius Mircu era bibliotecar si mi l-a facut cunoscut pe Saint-Exupery. Tot el mi-a prezentat-o pe Lidia. Si era frumoasa... Semana cu Elizabeth Taylor tanara. Si fudulaaa… Ce te tii asa mareata pentr-un petic de negreata? Acum e bunica pe undeva prin America, de-o mai fi traind.
    Partidele nesfīrsite de table. Zeci si zeci de carti... Īn vara 1944 am citit 152 de carti, dupa cum spunea carnetul īn care le notasem pentru o vreme. Īn vara 1945 tata mi-a cumparat o salopeta si a aranjat sa pot lucra īn vacanta la garajul Leonida de līnga piata Victoriei. Pe līnga alte lucruri pe care le-am īnvatat (mai ales sa spal īn gaz piese de motor), o expresie a maistrului Jean (cīnd a reusit sa monteze la loc un motor urias de tractor Stalinet): Cu jmecheria futu popa cateaua!
    Īn anul urmator tata a murit dimineata īn ajun de Pesach 1946. Prinsese un paduche cu exantematic īn trenul cu care mersese la tara sa vada un motor de moara.
    Ne bucuram deja ca intrase īn ultima din cele 12 zile de criza si credeam ca a scapat cīnd ma cheama vecina la telefon. Mama de la spitalul Colentina unde statea cu el: “Unser Papa ist gestorben”. Am alergat ca nebunul la primarie si la Societatea “Sacra” sa fac aranjamentele de rigoare ca trebuiam sa-l plantez īn aceeasi zi caci a doua zi era Pesach si Shabas. Cīnd am ajuns cu dricul si cei doi ciocli dela “Sacra” la morga din curtea spitalului aia au intrat īnauntru. Eu asteptam īntors cu spatele ca nu vroiam sa-l vad mort. Ei: ‘Pacat ca nu vrei sa-l vezi. E om frumos, abia am putut sa-l ridicam’.
    A trebuit sa las la Bucuresti cīnd am plecat hrisovul tatei semnat de Franz Iosef “unseren lieben Herman Schwarz ernennen wir zum Leutnant”. Vasazica īi era drag si īmparatului…
    Locomotive. Īntre momentele din viata care mi-au lasat o amintire luminoasa: Cu trenul īn munti dis-de-dimineata pe o coasta de deal. Mai jos pe panta merge paralel o “mocanita” care suiera soprano īn contratimp cu locomotiva trenului meu, alto. Tinerete... Tii minte ce limpede sunau locomotivele iarna īn zori la Sinaia?

 

Itcani, Iom Kipur

    1937, īn vacanta dintre a-ntīia si a doua primara. Mama avea o matusa si niste verisori care locuiau īn curtea cu sinagogile (matusa era vaduva de razboi, croitoreasa, alta sora a bunicii, tot vaduva de razboi, tot croitoreasa, traia la Patrauti, alta, Tante Malvin si ea vaduva de razboi, la Suceava. Murisera multi īn razboi…). Varul Maxl avea o toba mare cu un ciocan de fetru actionat cu piciorul, de care ma minunam, cu toba si cu acordeonul cīnta la dansuri. Razboiul īl prinsese pe Maxl facīndu-si serviciul militar - fiind blond si avīnd nume nemtesc a facut razboiul cu armata romāna ca sofer pīna la Stalingrad si īnapoi conducīnd un autocamion GAZ - “Ford cu mustati”, fabricat īn Rusia - socul si acceleratia la volan - Maxl zicea ca atunci cīnd n-avea benzina mergea cu cele mai ciudate amestecuri: gaz, vodca, chiar si untdelemn. Apoi Maxl a lucrat ca mecanic la Electroputere-Craiova si vorbea “ruomāneste” lataret de te prindea si mirarea. La sfīrsitul vacantei de vara la Patrauti unchii mei ma luau la Itcani la sinagoga. Mi-a facut o impresie adīnca batrīnul cantor īn ciorapi albi (nu poti purta piele de animale moarte de Iom Kipur) prabusindu-se de oboseala si nemīncare la sfīrsitul postului si rugaciunilor de 24 de ore. Acolo veneau cu carutele evreii din satele dimprejur sa se roage - īmi aduc aminte de drumul cel prafos printre trifoi, lucerna si porumbisti īntr-o dupa amiaza aurie si blīnda de toamna timpurie, hurducatul carutei fara arcuri sau cauciucuri, crupa calului īn trap saltat si mirarea ca se balega din mers, pasarelele, unele tīsnind la rasul cīmpiei, altele īn īnaltimi.
    Uitīndu-ma la cer vedeam dansīnd un stol de pete pe care le urmaream fascinat. Multi ani mai tīrziu am aflat ca petele jucause erau umbrele pe retina ale bucatelelor de tegument plutind īnauntrul ochiului.
    Cu o zi īnainte fusesem trimis sa-i spun lui badea Ghita sa puie “zitul” (bancheta cu arcuri} la caruta ca mergem la Itcani. La Itcani era o curte cu vreo patru sinagogi (īn 1975 cīnd am trecut pe acolo am gasit un depozit MAT dar cartile sfinte mai existau, aruncate īntr-o camaruta cu geamurile sparte...). Acolo l-am vazut pe cantorul cel batrīn lesinīnd de slabiciune la sfīrsitul postului.
    Dar cele mai frumoase amintiri de la Itcani sīnt legate de miresme: treceam de-a lungul gardului de sīrma al garii (care se numea pe atunci Aron Pumnul) adulmecīnd cu nesat parfumurile fumului de locomotiva si al stivelor de traverse noi, proaspat impregnate... Mirosul chiflelor Kaisersemmel cumparate līnga bariera de cale ferata, la intrarea īn Itcani dinspre sate...
    Pe vremea de dinaintea razboiului cīnd mergeam la Patrauti mergeam cu rapidul, care avea o locomotiva Krauss-Maffei cu rotile cīt un stat de om. Mecanicul statea rezemat īn coate la fereastra īn poza clasica si fochistul se agita cu cīrpa īn mīna, sa mai stearga odata bielele.
    Cel mai gustos lucru pe care l-am mancat vreodata īn Bucovina (sau īn viata) au fost fragii cu smīntīna, urmati la scurta distanta de puiul la frigare...
    Tata si unchii mei au fost ofiteri īn armata chezaro-craiasca. Tata a fost ranit pe frontul italian si a stat 8 luni īn spital. Bause sticla de coniac capatata de ziua Kaiserului si a plecat voluntar cu o patrula. De atunci nu mai punea gura pe bautura tare, doar sprit juma-juma Mie īmi turna vin de-un deget, restul sifon Un unchi, decorat, īsi adusese acasa la Patrauti revolverul ofiteresc cīt toate zilele pe care īl tinea īntr-un sertar si la care aveam voie numai sa ma uit, dar nu sa-l ating. Tata adusese acasa la Suceava sabia de parada, nichelata, cu mīner cu cap de vultur cu ochi rubinii de sticla si pompoane aurite.
    Israelul avea ambasada pe Dr. Burghelea līnga biserica Popa Soare (mirosul teilor īnfloriti de pe strada aia ma urmareste). Eu locuiam la cinci minute de acolo, pe Visinilor si veneam pe Burghelea sa ma joc la un coleg de scoala primara. Strada Popa Soare pe care veneam avea niste case vechi boieresti iar una din ele arbora o veranda splendida din sticla albastra care facea jocuri de lumina minunate.

Fredi (asa īmi scria tata numele).

 

 

 

© ASALT ASSOCIATION

Nota: Īn lipsa altor precizari, drepturile de proprietate asupra textelor sau graficii publicate apartin autorilor.
(As no other details are given, the copyright of the texts or graphic work printed here belongs to their authors.)

Altair Net
 visitors on asalt sites

Observator