SOULS NOT DOLLS

YOEL HAREL
(prezentare si interviu de Mugur Grosu)

   Yoel Harel este numele de artist al lui Julien Langberg, nascut īn Romānia, la Bucuresti, īn 1937. La vīrsta de 13 ani, dupa ce a trait ororile celui de-al doilea Razboi Mondial si a vazut “zorii” comunismului īn Romania, a emigrat in Israel. Īnca din primii ani de formatie intelectuala, Yoel Harel a simtit nevoia sa se exprime prin mijloace artistice creative. Raspunsul la aceasta necesitate a venit la vīrsta de 17 ani, din partea aparatului de fotografiat. Desi nu a studiat artele frumoase īn cadrul unei institutii de profil, Harel si-a structurat fotografiile īn moduri ce reamintesc de accentele lui Modigliani, Brāncusi, Mondrian, de fauvisti sau “gestualismul” new-yorkez. Dupa īncheierea stagiului militar, a devenit fotoreporter, dar a ales sa-si cīstige existenta dintr-o profesie diferita, pentru a avea “mīinile libere” īn privinta acestei vocatii. Primul sau vernisaj a avut loc īn 1983, īn Israel. De atunci expune cu regularitate, o data sau de doua ori pe an, lucrarile sale fiind prezente īn expozitii si publicatii atīt Israel cīt si īn Olanda, Suedia, Germania, Chile sau Argentina.
    Se considera, printre ai sai, un lup singuratic, poate apropiat de figura canonizata de Hesse īn “Steppenwolf”. Departe de orice fel de politici de presa ori culturale, Harel īncearca īntr-un mod personal sa scrie acea “poezie īnghetata” ce duce realul imediat, ordinar, trivial īn straturile rarefiate ale artei monumentale. Desi abstracte pentru public, interventiile sale “discrete” asupra realului sunt menite sa redea subiectului demnitatea pierduta, sensibilitatea, capacitatea sa de devenire, sacralitatea. Am fi tentati sa evocam manierismul, frenezia, frivolitatea gestualista a lui Jackson Pollock, prin acea “action painting” ce prefigureaza multe din tīnjirile fotografice ale lui Harel. Atitudinea sa, marcata de un nivel intim de constiinta, ni-l marturiseste profund si nezgomotos, refuzīndu-l profanizarii prin norme...
    Un “accident” biografic semnificativ merita evocat: ca rezultat al atentatului terorist din 4 martie 1966, de la Centrul Dizengoff din Tel Aviv - unde se gasea din īntīmplare, facīnd fotografii, Yoel Harel s-a reīntors la activitatea de fotoreporter. Desi a calatorit mult īn jurul lumii, dīnsul apreciaza ca realitatea imediata ascunde semnificatii pe care artistul autentic trebuie sa le poata vedea oricīnd.
    Probabil ca cea mai vie imagine despre sine ne-a lasat-o prin aceasta marturisire: portretele, pentru mine, sunt suflete, nu papusi...
   Doreste sa revina īn locurile natale, pentru a expune si fotografia, urmīnd ca aceste lucrari sa calatoreasca mai departe prin lume. Considerīnd ca Harel poate fi, īn acest segment al artelor vizuale, ceea ce a reprezentat, dupa dadaism, personalitatea lui Marcel Iancu (īn Romānia si Israel), Asociatia Arte/Litere ASALT a īnceput demersurile pentru organizarea, īn vara viitoare, a unei expozitii de anvergura nationala (Constanta si Bucuresti). Artistul va veni īnsotit de Maria Sinai, prietena sa de-o viata, pictor de origine germana ce, īn prezent, expune la Leipzig.
    Pentru mai multe informatii despre artistul Yoel Harel apasati aici.

 

 

        
       

 

         

   

 

 

 

© ASALT ASSOCIATION

Nota: Īn lipsa altor precizari, drepturile de proprietate asupra textelor sau graficii publicate apartin autorilor.
(As no other details are given, the copyright of the texts or graphic work printed here belongs to their authors.)

Altair Net
 visitors on asalt sites

Observator